top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraRobert Ach-Hübner

Mikromeditace pro méně stresu

Chceš v novém roce prožívát méně stresu? Mnoho studií (např. tato metaanalýza) ukazuje, že mindfulness zlepšuje schopnost zvládat stres. Rád bych ti proto představil krátkou meditaci, která se hodí kdykoli jsme roztěkaní, nepozorní nebo odpojení od sebe a potřebujeme se uzemnit a vrátit se zpátky k sobě.



Tato mindfulness praxe se jmenuje Prostor k nadechnutí a má tři kroky:


Krok 1: Co teď prožívám? 


Na chvíli všeho nech a pokud to jde, najdi si klidné a pohodlné místo. Zavři si oči a zkus si uvědomit, co teď prožíváš. 


Je tam nějaký pocit? Například napětí, strach, vztek anebo jiná emoce? 

Objevují se nějaké myšlenky? Vyčítáme si třeba to, jak se cítíme?

Všímáš si nějakého vjemu v těle?


Ať už najdeš jakýkoliv pocit, zkus mu vědomě dovolit s tebou být.


Krok 2: Pozoruji svůj dech


Zhruba po minutě přesuň svou pozornost ke svému dechu. Najdi v těle místo, kde dech cítíš nejvýrazněji. Například, jak se ti zvedá a klesá břicho, nebo hrudník, anebo jak se roztahuje a stahuje nos. Všímej si toho pohybu při každém nádechu a výdechu. 

Možná se ti zatoulá pozornost někam jinam. To je v pohodě, děje se to všem. Když si toho všimneš, vrať ji zpět k dechu. 


Krok 3: Co vnímám ve svém těle


Zhruba po minutě rozšíř svou pozornost z dechu na celé své tělo. Zkus si uvědomit svoje tělo od hlavy až k patám. Co se v něm teď děje? Možná si všimneš vjemů jako třeba napětí, brnění, chlad, teplo, bolest nebo cokoli jiného. Anebo se neobjeví nic specifického. A to je naprosto v pořádku. Stačí si jen uvědomit, že tam tvé tělo je. 


Cokoli se děje (nebo neděje), zkus brát jako takový přírodní jev a jen to pozorovat.


 

Procházení těchto tří kroků ti pomůže přerušit kruh stresu, nepozornosti a neefektivity, do kterého se někdy můžeme dostat třeba když je toho v práci hodně. 


Pokud by ses do toho chtěl/a ponořit víc a podpořit v novém roce svoji duševní pohodu, mrkni na kurz Klidná mysl, kde systematicky rozvíjíme schopnost být tady a teď pomocí řady meditačních a mindfulness technik.


Přeji ti, ať je každý den v novém roce tvůj oblíbený den.




61 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Chcete se dozvědět víc?

Nechte si doručovat tipy pro osobní rozvoj ve formě článků, vedených meditací a informací o nových podcastech či kurzech. Stačí se přihlásit k odběru newsletteru níže (chodí zhruba jednou měsíčně) či sledovat Instagram @ach_robert

Děkuji. Jsem rád, že zůstáváme v kontaktu.

bottom of page