top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraRobert Ach-Hübner

Co je mindfulness?

Aktualizováno: 6. 4. 2023

Mindfulness (neboli všímavost) je trendy pojem. Co ale přesně znamená? Jak vypadá v praxi a k čemu je dobrá?

Co je mindfulness?

Co to je mindfulness?


Mindfulness znamená záměrně si všímat, co se děje tady a teď. A to s laskavostí a zvědavostí, aniž bychom dělili dění na dobré a špatné. Jinými slovy to znamená aktivně pozorovat své myšlenky, pocity, fyzické vjemy a okolní prostředí a zároveň je nehodnotit.


Pár příkladů


Představme si, že jedeme autobusem a místo toho, že jsme na telefonu nebo přemýšlíme nad tím, co se dnes dělo v práci, se plně věnujeme přítomnému okamžiku. Všímáme si objektů za oknem, vibrací, které cítíme ze sedadla, toho, jak se naše tělo naklápí, když autobus zpomaluje či zrychluje. Vnímáme okamžiky tepla, když na nás mezi domy přes sklo zasvítí ostré slunce. Můžeme si vše pojmenovat: “vidím strom”, “cítím zhoupnutí”, “cítím pach horké gumy”, “slyším tlumenou hudbu”.


Proč to zkusit? Možná zjistíme, že nám takové ukotvení se v přítomném okamžiku pomůže k pocitu klidu a spokojenosti.


Nebo jiný, možná náročnější, příklad. Sedíme doma v kuchyni po nepříjemné diskusi s partnerem / partnerkou a není nám z toho dobře. Můžeme se sami sebe zeptat: “Co teď cítím?” A pojmenovat si své pocity. Možná tam bude třeba vztek či smutek. Můžeme ten pocit více prozkoumat. Jak se projevuje? Kde ho v těle cítíme? Možná třeba v břiše v podobě napětí. Můžeme si položit otázku: “Dokážu s tím pocitem být?


Proč se ke svým prožitkům takto stavět? Protože pokud si dokážeme své pocity uvědomit, uznat a dovolíme jim s námi být, bude nám lépe. Lépe než když je budeme ignorovat či odmítat a chtít se jich za každou cenu zbavit.



Shrnutí


Mindfulness tedy znamená obracet svou pozornost k tomu, co se právě teď děje v nás i kolem nás. Dění si všímáme, můžeme jej pojmenovat, s určitou nestranností prozkoumat a nechat být. Nesnažit se věci změnit, ale přijmout je takové, jaké jsou. Bez hodnocení.

Tento přístup snižuje míru stresu z toho, co prožíváme, protože stres pramení z odmítání reality. Umožňuje nám to také vidět realitu jasněji a uvažovažovat jasněji. A v neposlední řadě můžeme díky mindfulness prožívat bohatší život, jelikož vnímáme více detailů. A i zdánlivě obyčejné chvíle pak mohou být zajímavým zážitkem.


Štěstí nespočívá v nalézání toho, co chybí, ale nalézání toho, co je přítomno.

Tara Brach


Rozvíjení všímavosti a základním meditačním technikám se věnujeme na kurzu Klidná mysl. Jestli vás zaujala myšlenka hledání štěstí v přítomnosti, mrkněte na více informací o kurzu.


149 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Chcete se dozvědět víc?

Nechte si doručovat tipy pro osobní rozvoj ve formě článků, vedených meditací a informací o nových podcastech či kurzech. Stačí se přihlásit k odběru newsletteru níže (chodí zhruba jednou měsíčně) či sledovat Instagram @ach_robert

Děkuji. Jsem rád, že zůstáváme v kontaktu.

bottom of page