top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraRobert Ach-Hübner

Co je meditace a k čemu je dobrá

Aktualizováno: 6. 4. 2023

Když se řekne meditace, mnoho z nás si možná představí něco mystického, vzdáleného a těžko uchopitelného. Možná si vybavíme tibetského mnicha nebo představu nějakého transu. Ale je to skutečně tak?


Co je meditace

Než se dostaneme k odpovědi, udělejme si experiment. Dejte si časovač na mobilu na 15 sekund, zavřete oči a...na nic nemyslete.


Udělali jste to?


Jak to šlo? Povedlo se?


Můj tip je, že ne. Úlohou naší mysli je myslet, a tak to dělá. Podle studií každému z nás proběhne hlavou za den 6000 - 80 000 myšlenek. A je nepravděpodobné, že by se člověku podařilo udržet prázdno v hlavě déle než pár sekund.


Když nedokážeme s něčím přestat, je to závislost. Závislost na myšlení je zcela přirozená, ale má několik záludných charakteristik:


  1. Myšlenek je ještě více než si myslíme. Uvědomujeme si jen zhruba 5% toho, co se děje v naší mysli. Ne vše z toho jsou myšlenky, ale mnohých si nejsme vědomi. A to přesto, že mají vliv na naše pocity a jednání.

  2. Náš mozek se nás snaží chránit a varovat před každou možnou nástrahou, a proto klade větší důraz na obavy a negativní scénáře než na přijemné myšlenky.

  3. Své myšlenky si nemůžeme vybrat. Můžeme si vybrat, jak s nimi budeme pracovat, ale nemůžeme si zvolit, jaká další myšlenka přijde.


Uff, takže máme spoustu myšlenek, které si nemůžeme vybrat, často si je neuvědomujeme, i když nás ovlivňují a velká část bývá negativní. Není divu, že je spousta lidi na antidepresivech nebo mají pocit, že svět se řítí do záhuby.


I když to s námi naše hlava myslí dobře, pokud se jí necháme vždy strhnout a jsme v jejím vleku, může to snadno vést k přehlcení, roztěkanosti, stresu či úzkosti. A ty jsou častým spouštěním depresí.


A meditace je způsob, jak tomu předcházet a jak to řešit. Je to taková mentální sprcha.


Neznamená to, že odstraní myšlenky či pocity. To nejde a ani to není žádoucí. Ale, že se naučíme zaujmout k nim nadhled, nenechat se jimi pohltit. A vybudovat si tak větší svobodu ve své vlastní hlavě místo toho, abychom se jen ztráceli v myšlenkách.


Takže zpět k otázce, zda je meditace jen pro mnichy v Tibetu. Určitě ne. Meditace ve východním nebo křesťanském pojetí má duchovní rozměr. Ale stejně tak může být čistě praktickým nástrojem, který, jak ukazují mnohé výzkumy a tisíciletí praxe, zvyšuje kvalitu každého dne.


Jestli vás přínosy meditace zaujaly a chcete si ji zkusit, mrknětě na aktuální nabídku kurzů. Společně si ze své hlavy uděláme parťáka místo nepřítele :)

150 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Chcete se dozvědět víc?

Nechte si doručovat tipy pro osobní rozvoj ve formě článků, vedených meditací a informací o nových podcastech či kurzech. Stačí se přihlásit k odběru newsletteru níže (chodí zhruba jednou měsíčně) či sledovat Instagram @ach_robert

Děkuji. Jsem rád, že zůstáváme v kontaktu.

bottom of page