top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraRobert Ach-Hübner

Jak meditovat?

Aktualizováno: 6. 4. 2023

V minulém článku jsem psal, že meditace je jako sprcha pro mysl.

Dnešní článek bude o tom, jak taková sprcha funguje.


Jak meditovat

Připomeňme si, proč je třeba mysl “sprchovat”... Náš mozek produkuje spoustu myšlenek a pocitů, které (pokud se jimi necháme strhnout) mohou vést k přehlcení, nesoustředěnosti, stresu, úzkostem, případně až k depresi.


Abychom se svými myšlenkami a pocity mohli lépe pracovat, musíme si být schopni uvědomit, že myšlenka či emoce přišla. A to není samozřejmost. Možná znáte chvíle, kdy se snažíte pracovat a najednou zjistíte, že už 10 minut přemýšlíte nad něčím jiným. A to je ve skutečnosti ten lepší případ. Spoustu myšlenek a emocí, které ovlivňují naše rozpoložení a jednání, si neuvědomíme po 10 minutách ani po hodině. Ani po měsíci…


A právě uvědomování si svých myšlenek a pocitů a práci s nimi trénujeme meditací. Jeden z jejích základních typů (meditace zklidnění mysli) spočívá v tom, že zaměříme svou pozornost na určitý objekt (například svůj dech nebo třeba hořící svíčku) a kdykoli si všimneme, že naše pozornost utekla jinam, vrátíme ji zpět.


Naše pozornost bude nejspíš odbíhat často, což je přirozené a v pořádku. Důležité je si utíkající myšlenky nevyčítat ani je nepotlačovat. Naopak, dáme jim najevo, že tu mohou být. Můžeme se na ně například usmát a říct si “Milá myšlenko, dovoluji ti tady být”. Poté ji necháme být a obrátíme svou pozornost zpět ke zvolenému objektu. Takto pořád dokola.


Při každodenním správném tréninku časem zjistíme, že jsme schopni si rychleji uvědomit, že nám něco ukradlo pozornost (při meditaci i během dne). A budeme schopni to přijímat a vrátit svou pozornost tam, kde ji chceme. V konečném důsledku tak v životě pocítíme více klidu a více mentální kapacity na to, co je pro nás důležité.


Většině lidí vyhovuje minimálně ze začátku vedená meditace. A naráží na různé překážky, které je dobré mít s kým probrat. Proto, pokud se chceš naučit tento a mnoho dalších typů meditace, srdečně tě zvu na kurz Klidná mysl, který ti dá pevný základ. Tady najdeš aktuální termíny.


115 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Chcete se dozvědět víc?

Nechte si doručovat tipy pro osobní rozvoj ve formě článků, vedených meditací a informací o nových podcastech či kurzech. Stačí se přihlásit k odběru newsletteru níže (chodí zhruba jednou měsíčně) či sledovat Instagram @ach_robert

Děkuji. Jsem rád, že zůstáváme v kontaktu.

bottom of page